Privatumo politika
Visos teisės saugomos
© VšĮ Pactum
Created by Signed-w

 

APIE TĖVŲ ATSTŪMIMO SINDROMĄ

APIE TĖVŲ ATSTŪMIMO SINDROMĄ

Skyrybų metu kartais atsiranda TĖVŲ ATSTŪMIMO SINDROMAS – tai yra sąmoningas vieno iš tėvų bandymas atitolinti savo vaikus nuo kito tėvo. Taip nutinka dėl keleto priežasčių: noras nubausti kitą tėvą arbai kaip neracionali reakcija į stresinę situaciją.
Tėviškas susvetimėjimas išsivysto per laiką, bet galima išskirti kelis ankstyvuosius požymius:
I. Pykčio kito tėvo atžvilgiu skatinimas.
Tiesiogiai arba netiesiogiai yra kritikuojama arba blogai kalbama apie kitą tėvą vaikams. Pvz. „Mes negalime sau leisti naujos suknelės mokykliniams šokiams, nes jūsų tėvas / motina nusprendė išleisti pinigus atostogoms su savo naujuoju draugu“. Tokiais teiginiais siekiama sukelti vaikui pykti prieš kitą tėvą/motiną. Tai bandymas panaudoti vaiką susigrąžinti sutuoktinį, sukeliant emocinį skausmą.
II. Paslėptas bandymas skatinti pyktį.
Apie kitą tėvą blogai kalbama ne tiesiogiai vaikui, o jų klausos zonoje. Kai kurie tėvai save vadina „gerais žmonėmis“ ir sakosi „niekada blogai nekalbės apie kitą tėvą“, bet dažnai taip daro kitiems žmonėms, o jei išgirsta jų vaikas – tuo jiems geriau. Taip jie siekia išprovokuoti vaikų pyktį kitam tėvui „netapdami blogais“ ir neprisiimdami už tai atsakomybės – tai labai agresyvu, bet pasyviuoju būdu.
III. Išpūstų skyrybų detalių dalinimasis su vaiku.
Vienas iš tėvų pasakoja vaikui visas konflikto ir skyrybų detales ir problemas, net finansines. Kartais pasakoma, kad jei nebūtų tėčio/mamos, jų gyvenimas būtų daug lengvesnis. Tai ne tik gali sukelti vaikui pyktį prieš kitą tėvą/mamą, bet ir priverčia vaiką jaustis atsakingu už tėvų konfliktą, kuris tikrai nėra vaiko atsakomybė.
IV. Neigiamos „žinutės“ kūno kalba.
Vienas iš tėvų naudoja kūno kalba išreikšti nepasitenkinimą kitu tėvu. Vaikas gali matyti vieną iš tėvų vartant akis ar purtant galvą kaip reakciją į tai, ką kitas tėvas pasakė ar padarė. Toks veiksmas siunčia neigiamą žinutę be žodžių. Vaikai yra protingi ir supranta šį negatyvumą.
V. Sąmoningas atsisakymas bendradarbiauti.
Atsisakymas būti šalia kito tėvo/motinos ar tėviškai bendradarbiauti siunčia neigiamą žinutę vaikui. Vaikams gali būti pasakyta, kad jų tėtis/mama visada pyksta, o „aš nenoriu būti apsuptas pykčio“. Galbūt kitas tėvas/motina net nėra pikti, bet dėl tokių kaltinimų vaikas gali jausti nepagrįstai sunkius jausmus kitam tėvui/motinai.
VI. Melagingi kaltinimai.
Vienas iš tėvų gali pateikti melagingus kaltinimus seksualiniu, fiziniu ar emociniu smurtu prieš kitus tėvus. Jei turite mažų vaikų, kurie dar nesugeba tiksliai pasakyti, kas nutiko, tokie kaltinimai gali būti labai pavojingi vaiko ir tėvų santykiams. Jie taip pat gali sukelti sunkių teisinių padarinių. Jei vaikas per mažas, kad galėtų papasakoti, kas atsitiko, turėtumėte reikalauti medicininės apžiūros ir psichiatro įvertinimo. Jei vaikas yra pakankamai suaugęs, kad galėtų kalbėti pats už save, ir pasako, kad smurto nebuvo, tada jūs turite imtis teisinių veiksmų, kad kitas tėvas atsakytų už melagingus kaltinimus.
Vaikai, kuriems tenka gyventi su neišspręstu tėvų konfliktu ir pykčiu – kenčia dar labiau. Tėvų skyrybų metu išgyvenamas išsiskyrimo jausmas ir stresas plius tai, kad vaikas priverstas pasirinkti tarp tėvų – tai žala visam vaiko gyvenimui.
Vaikas yra bejėgis baigti konfliktą, kurio liudytojas jis yra. Jis gali jausti, kad jei jis pasirinks, tai sumažins konfliktą, su kuriuo tenka gyventi. Vienas iš tėvų savo vaikui gali kainuoti kitą tėvą, o vieninteliai to motyvai yra kerštas, baimė, pyktis ar pavydas. Tai yra baisi kaina, kurią turi mokėti vaikai, norėdami išlaikyti kurio nors iš tėvų palankumą.
Labai svarbu, kad tėvai po skyrybų norėtų tarpusavyje bendradarbiauti, kad prioritetus teiktų vaiko poreikiams ir siekiui užtikrinti jam saugumo jausmą.

Šaltinis: https://www.liveabout.com/signs-of-parental-alienation-syndrome-1103082?utm_source=facebook&fbclid=IwAR2dDgpS8lVxxJspgCJ6dJX-hTdKKeZ0j0U_a1Vd1yDthdPNAATL3sx7Pkw

No Comments

Post A Comment