Privatumo politika
Visos teisės saugomos
© VšĮ Pactum
Created by Signed-w

 

Nauja alytiškės knyga – apie skyrybas be aršios kovos

Nauja alytiškės knyga – apie skyrybas be aršios kovos

„Kai šeimą ištinka krizė, sutuoktiniams skauda. Bet jų vaikams skauda dvigubai daugiau“, – įsitikinusi Alytuje mediacijos paslaugas teikianti Odeta Intė. Ne vienai besiskiriančiai porai taikų sprendimą padėjusi rasti moteris savo patirtį ir pastebėjimus, ką daryti, kad skyrybos nevirstų karu, sudėjo į knygą „Tėvai tariasi taikiai“.

Penkiolika metų Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyboje dirbusi, prieš keletą metų mediacijos paslaugų biurą Alytuje atidariusi O. Intė rašydama knygą rėmėsi savo praktine patirtimi ir pastebėjimais.  Knygoje aprašytos ir analizuojamos situacijos, kai tėvai, pykdami vienas ant kito, jausdami nuoskaudas, įsivelia į kovą, o tos kovos įrankiais tampa jų atžalos ir taip kenčiančios dėl tėvų skyrybų.

„Besiskiriantys tėvai vaikams neretai priskiria tam tikrus vaidmenis, naudojasi jais, kad įskaudintų savo sutuoktinį. Be abejo, tai – ne išeitis. Tad šio leidinio tikslas ir yra padėti tėvams į situaciją pažvelgti iš šalies, nepriimti greitų sprendimų su skaudžiomis pasekmėmis.

Mes visada ieškome kaltų, bet dažniausiai kalti būname patys arba mūsų reakcija į tam tikrą situaciją. Rašydama knygą norėjau pagelbėti sutuoktiniams suprasti, ką gali jausti vaikas jų skyrybų metu, kaip apsaugoti savo vaikus nuo neigiamų emocijų ir patiems rasti sutarimą“, – kalbėjo knygos autorė, VšĮ biuro „Pactum“ vadovė O. Intė.

Ji prisipažino, kad buvo nelengva atrinkti, kurią informaciją pateikti nedidelės apimties knygoje. Norėjosi pasakyti labai daug, nes skyrybos – sudėtingas procesas.

Leidinyje „Tėvai tariasi taikiai“ galima rasti teisinių žinių, kurios pravers skyrybų atveju. Mediatorė O.  Intė čia pateikia ir daugybę praktinių, psichologinių patarimų, kaip elgtis tėvams, išgyvenant jų šeimai sunkų etapą.

„Knygelėje paprasta suprantama  žmonių kalba pateikta tai, kas svarbiausia. Skyrybų metu žmonės išgyvena daug sudėtingų jausmų. Norisi, kad santuokos nutraukimas jiems neatrodytų kaip visiška pasaulio pabaiga. Tikiu, kad šis leidinys tėvams atskleis, kaip jų konfliktai gali paveikti vaiką, ir paskatins sustoti, kol vaikas netapo didžiausia to konflikto auka“, – kalbėjo alytiškė.

Pasak moters, knygoje pateikta informacija ir patarimai padės rasti atsakymus ne tik tėvams, bet ir specialistams, kurie dirba su vaikais.

Jei vaikui blogai, jis tai dažnai parodo ir ugdymo įstaigoje. Leidinyje pateikta informacija  leis specialistams geriau suvokti vaikų jausmus, nurodys kelius, kaip kalbėtis ir su vaikais, ir su jų tėvais.

Galbūt kai kuriems sutuoktiniams, ieškantiems sprendimų, kaip išspręsti problemą, užteks paskaityti naująjį leidinį. Tačiau, žinoma, neretai vien paskaityti neužtenka. Sudėtingais atvejais reikia ir specialisto pagalbos, o jos toli ieškoti nereikia.

O. Intė pastebi, kad Lietuvoje palyginti nauja sritis – mediacija – sparčiai populiarėja. Vien per šiuos metus mediacijos paslaugomis Alytaus miesto savivaldybėje pasinaudojo 50 žmonių. Ir jiems pavyko rasti taikų tarpusavio susitarimą.

Mediacija – taikus ginčo sprendimo būdas, kuomet tėvai, padedant trečiam nešališkam asmeniui, bando rasti sprendimus.  Jie pykstasi, diskutuoja, išsikalba ir sprendimą randa patys.  Ir jis yra nulemtas  ne teisėjų, o jų pačių. Be to, viskas vyksta sparčiau nei bylinėjantis teismuose.

„Praktika rodo, kad teismų sprendimai, kokie jie bebūtų, neretai yra nevykdomi. Taip yra todėl, kad tas sprendimas yra kažkieno kito. O juk niekas geriau už tėvus negali žinoti, kas yra geriausia jų vaikams. Tereikia jiems padėti rasti taikų sprendimą“, – įsitikusi O. Intė.

Be abejo, per pirmąjį pokalbį mediacijos metu  viskas nebūna labai paprasta. Neretai žmonės ateina su išankstinėmis nuostatomis, įsitikinę, kad ši paslauga jiems nereikalinga. Tačiau vėliau nuomonę pakeičia ir džiaugiasi radę greitą sprendimą, tenkinantį ne tik jų, bet ir vaikų interesus.

„Mediatorius iš pradžių būna kaip vertėjas, kuris padeda tėvams susikalbėti, kai jie vienas kito netgi nenori girdėti. Mediacijos metu mes stengiamės kalbėtis neįžeidžiant, prasideda dialogas ir vėlesnių susitikimų metu tėvai jau patys gali ramiai kalbėtis tarpusavyje. Nors tenka išgyventi daug skaudžių emocijų, galutinis rezultatas, kai tėvai pagaliau paspaudžia vienas kitam ranką, susitaria, viską atperka“, – kalbėjo alytiškė.

Jos parašytą knygą „Tėvai tariasi taikiai“ gali įsigyti kiekvienas, ieškantis taikaus problemų sprendimo būdo, o gal net galimybės užbėgti problemai už akių.

Tereikia kreiptis į Všį biurą „Pactum“, įsikūrusį Savanorių g. 3-3, Alytuje, Tel. (8-648) 31718. Norintys gali gauti ne tik popierinį, bet ir elektroninį leidinio variantą.

AlytusPlius.lt

No Comments

Post A Comment